Maalaismiljöö keskellä kaupunkia

Varakoti Varpusen piha on ainutlaatuinen alati elävä, 6000m2 käsittävä maalaismiljöö, jota muokataan ja muovataan asiakkaiden kanssa. Se inspiroi, mahdollistaa ja on lähde, josta ammennetaan. Toiminnassa näkyy vuodenajat: esimerkiksi keväisin vastaanotetaan lampaat ja kanat, kesällä tehdään yhdessä juhannusvastat, syksyllä korjataan sato ja talvella muistellaan kesää itse tehdyn mansikkahillon inspiroimana, tehdään lyhtypolku, ruokitaan lintuja itse tehdyllä ruualla ja tietenkin aletaan jo suunnittelemaan kevättä. Kukin saa osallistua ja vaikuttaa voimavarojensa mukaan, sillä ”täällä saa olla oma ihtensä”.

Puutarha ja eläimet - Vinttivitamiineja ja Ropparohtoja

Kulkurin kierros, marjapensaat, omenapuut, viherhuone, istutukset, kesäisin kesävieraat, eli lampaat ja kanat…Kaikki pihan sisällöt on kehitetty asiantuntijoiden ja asiakkaiden kanssa yhdessä. Toiminta tapahtuu aina ohjatusti ja turvallisesti. Luontolähtöisen toiminnan taustalla on tutkimustieto ja osaaminen, kuinka luonto vaikuttaa hyvinvointiin. Esimerkiksi elvyttävässä puutarhassa oleskellessa tarkkaavaisuus ja mielenkiinto ympäristöä kohtaan heräävät ja tämä vie ihmisen mielen pois arkisista ajatuksista. Piha- alueen suunnittelussa on huomioitu esteettömyys, esteettisyys, turvallisuus, aktiivinen omatoimisuus, mielekäs tekeminen, toimintakyvyn ylläpito ja asiakkaiden elämänhallinnan tukeminen.

Nykyaikaiset tilat historiallisessa rakennuksessa

Varakoti Varpusen talo on 1900- luvun alussa alun perin kulkutautisairaalaksi rakennettu hirsitalo. Talolla on koko satavuotisen historiansa ajalta vahvat juuret yhteisössä sen oltua mm. sairaalana ja päiväkotina. Nämä menneiden sukupolvien tarinat elävät edelleen ja ovat merkittävä osa paikallisen yhteisön ja myös Varakoti Varpusen elämää. Vuonna 2015 rakennus remontoitiin ja kunnostettiin nykyiseen asuunsa vastaamaan täysin hoitotyön vaatimuksia historiaa kunnioittaen ja kodikkuutta unohtamatta. Tilat ovat esteettömät, viihtyisät ja turvalliset. Huoneemme noudattavat niin laatu- kuin turvallisuusstandardejakin.